free web tracker Ελαιοκανθάλη - ΑΓΡΙΕΛΑΙΟ AGROIL

Ελαιοκανθάλη

Ελαιοκανθάλη

Ελαιοκανθάλη

Η ουσία του λαδιού με τη φαρμακευτική δράση λέγεται ελαιοκανθάλη.

Η ελαιοκανθάλη είναι μια χημική ουσία που βρίσκεται στο άθερμο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο-αγουρέλαιο και προπάντων στο αγριέλαιο και αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές φαινόλες. Παράγεται όταν συνθλίβεται ο καρπός της ελιάς για να δημιουργηθεί ο πολτός από τον οποίο εξάγεται το άθερμο ελαιόλαδο. Υπάρχουν πολλές ενώσεις στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που έχουν μια δακτυλιοειδή δομή άνθρακα σε αυτά και είναι γνωστές συνολικά ως φαινολικές ενώσεις.

Αυτές οι ενώσεις είναι καλές αντιοξειδωτικές ουσίες που εμποδίζουν το σχηματισμό πόρων ριζών οξυγόνου και τείνουν επίσης να είναι αντιφλεγμονώδεις. Η ελαιοκανθάλη έχει αποδειχθεί ότι παρεμβαίνει στις διαδικασίες που σχετίζονται με πολλούς τύπους φλεγμονής, της νόσου του Alzheimer, του σχηματισμού καρκίνου και της ανάπτυξης του.

Ωστόσο δεν προτείνουμε να δοκιμάσετε μια γουλιά από οποιοδήποτε είδους ελαιόλαδου που θα βρείτε στα τοπικά σουπερμάρκετ. Προκειμένου να αποκομίσετε τα οφέλη της ελαιοκανθάλης και της ελαιασίνης για την υγεία, πρέπει να σιγουρευτείτε ότι καταναλώνετε 100% άθερμο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο-αγουρέλαιο-αγριέλαιο υψηλής ποιότητας, αντί για τα φθηνά, υποβαθμισμένα ελαιόλαδα. Βασιστείτε μόνο σε αυτά τα μαγικά συστατικά της ελαιοκανθάλης και της ελαιασίνης – οι δύο κύριες φαινόλες που σηματοδοτούν ότι το ελαιόλαδο που επιλέξατε – χάρη στα οποία θα έχετε αυτή την πικρή και πικάντικη καύση στο πίσω μέρος του λαιμού σας.

Η ελαιοκανθάλη, όταν εισέρχεται στον οργανισμό μας, μετατρέπεται σε μια δραστική ουσία, η οποία μπορεί να φτάσει με μεγάλη ταχύτητα ακόμα και στον εγκέφαλο.

Από την πρώτη ανακάλυψη της αντιφλεγμονώδους δράσης της ελαιοκανθάλης το 2005, παρόμοιας με την ιβουπροφαίνη, η φαινολική αυτή ένωση της ελιάς κέρδισε μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον και δημοτικότητα λόγω των οφελών για την υγεία που οι σύγχρονες μελέτες δείχνουν πως διαθέτει.

Η ελαιοκανθάλη είναι ένα μονοφαινολικό σεκοϊριδοειδές που συναντάται αποκλειστικά ελαιόλαδο-αγουρέλαιο και προπάντων στο αγριέλαιο.

Εδώ, οι ερευνητές απέδειξαν ότι η ελαιοκανθάλη αντιδρά αυθόρμητα με αμινοξέα, με υψηλή επιλεκτική αντιδραστικότητα στη γλυκίνη σε σύγκριση με άλλα αμινοξέα ή πρωτεΐνες, δίνοντας δύο προϊόντα: ένα ασυνήθιστο παράγωγο γλυκίνης με έναν σκελετό τετραϋδροπυριδίνης που ονομάζεται ελαιογλυκίνη και όπως υποστήριξαν τα συλλογικά τους δεδομένα, τον πιθανό σχηματισμό οξικής τυροσόλης ως δεύτερου προϊόντος.

  • Η ελαιοκανθάλη φαίνεται να έχει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη της Ibuprofen.
  • Η ελαιοκανθάλη φαίνεται να έχει θετική επίδραση στην νόσο Αλτσχάιμερ, επιβραδύνοντας την νόσο.
  • Ελαιόλαδα πλούσια σε ελαιοκανθάλη βοηθούν στην μείωση των θρομβώσεων.
  • Ευεργετική δράση της ελαιοκανθάλης έναντι του κακοήθους μελανώματος του δέρματος.
  • Η ελαιοκανθάλη και τα παράγωγα της δρουν έναντι φλεγμονωδών ασθενειών των αρθρώσεων.
  • Η ελαιοκανθάλη δρα ευεργετικά στο μελάνωμα.
  • Η καθημερινή κατανάλωση ελαιολάδου πλούσιου σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη φαίνεται να έχει θετική επίδραση σε ασθενείς με Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία.
  • Όπως αναφέρει ο Καθηγητής του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Ε.Κ.Π.Α, κος. Μαγιάτης Προκόπης, « Η χρόνια έκθεση σε χαµηλές δόσεις αντιοξειδωτικών/αντιφλεγµονωδών ουσιών όπως η ελαιοκανθάλη προσφέρει προστασία έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων και της γήρανσης». Επίσης, «Η ελαιοκανθάλη είναι υπεύθυνη για την αίσθηση καψίµατος στο λαιµό (pungency ) που είναι χαρακτηριστική του αγουρελαίου.» (ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑ∆ΟΥ ΜΕ Ι∆ΙΑΙΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΞΕΙ∆ΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΕΚΠΑ, Παρουσίαση 2015)

Με λίγα λόγια οι πολυφαινόλες είναι φυτοχημικές ενώσεις που βρίσκονται σε αφθονία σε φυσικές πηγές των φυτών και έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Υπάρχουν πάνω από 8.000 διαφορετικές πολυφαινόλες που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, η σοκολάτα, τα λαχανικά και φυσικά στο άθερμο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο-αγουρέλαιο και προπάντων στο αγριέλαιο.

Οι ελιές είναι πυρηνόκαρπα είδη φρούτων όπως τα ροδάκινα και τα δαμάσκηνα. Το αγνό, άθερμο, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο-αγουρέλαιο και προπάντων το αγριέλαιο είναι φρέσκος χυμός φρούτου – είναι εποχιακός και αναλώσιμος, όπως όλοι οι χυμοί. Ωστόσο χάρη σε μια προσεκτική διαδικασία ελαιοποίησης (άθερμη), αυτός ο αγνός χυμός διατηρεί υψηλά επίπεδα φαινολών επιμηκύνοντας τη διάρκεια ζωής του έχοντας 2 βασικές πολυφαινόλες: την ελαιοκανθάλη και την ελαιασίνη.

Τι να αγοράσω;

“Συστήνουμε για την υγιεινή σας διατροφή, άθερμο κορωνέικο αγουρέλαιο ή αγριέλαιο. Δοκιμάζοντας το θα πρέπει να αισθανθείτε την έντονη πικρή και πικάντικη γεύση που οφείλεται στις 2 κύριες φαινόλες, την ελαιοκανθάλη και την ελαιασίνη. Θα νιώσετε επίσης ένα έντονο άρωμα που αποδεικνύει πως το ελαιόλαδο που επιλέξατε παράχθηκε από υγειές και φρέσκο καρπό ελιάς και βεβαίως θα αποκομίσετε όλα αυτά τα οφέλη για την υγεία σας. Έτσι, την επόμενη φορά που θα ψάχνετε για ένα μπουκάλι άθερμου έξτρα παρθένου ελαιόλαδου για να ντύσετε μια σαλάτα, βεβαιωθείτε ότι είναι πλήρες- γεμάτο με ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη.”

 

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα

elEL