Υδροξυτυροσόλη
Η υδροτυξυροσόλη και τα παράγωγα της έχουν αναγνωριστεί επίσημα, από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (European Food Safety Authority – EFSA) για την ευεργετική τους δράση. Από έρευνα που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό της EFSA, η κατανάλωση της υδροξυτυροσόλης και των υπόλοιπων πολυφαινολών που παράγονται από τις ελιές και το ελαιόλαδο, παρέχουν προστασία στα λιπίδια του αίματος από την οξείδωση, βλάβη που είναι γνωστό ότι επηρεάζει τη καρδιαγγειακή υγεία.
Η υδροξυτυροσόλη φαίνεται πως διαθέτει ευρύ φάσμα βιολογικών επιδράσεων, καρδιοπροστατευτικών, αντικαρκινικών, νευροπροστατευτικών, αντιμικροβιακών και άλλων επιδράσεων.
• Η υδροξυτυροσόλη μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαντικό προστατευτικό ρόλο έναντι των ROS που προκαλούν οξειδωτική βλάβη στα κύτταρα του ανθρώπου.
• Η υδροξυτυροσόλη και η ελευρωπαΐνη, ως οι κυριότερες πολυφαινόλες της ελιάς, που είναι βασικό συστατικό της Μεσογειακής διατροφής, οδηγούν στην παρουσία μικρού σχετικά αριθμού της στεφανιαίας νόσου και ορισμένων μορφών καρκίνου.
• Η υδροξυτυροσόλη αναστέλλει τη δραστηριότητα της αραχιδονικής λιποξυγενάσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι λιποξυγενάσες είναι ένζυμα που καταλύουν την διοξυγέννεση των λιπαρών οξέων στα λιπίδια.
• Η υδροξυτυροσόλη φαίνεται να μειώνει την εκφύλιση των ενδοθηλιακών κυττάρων.
• Η υδροξυτυροσόλη φαίνεται να έχει υπολιπιδαιμική και αντιθρομβωτική δράση.
• Η υδροξυτυροσόλη, μετά από εκτεταμένη έρευνα, εμφανίζει νευροπροστατευτική δράση.
• Η υδροξυτυροσόλη μπορεί να βοηθήσει σε παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αυτοάνοσες ασθένειες με χρόνιες φλεγμονές και η οστεοαρθρίτιδα.