free web tracker Φαινόλες-Πολυφαινόλες και οφέλη - ΑΓΡΙΕΛΑΙΟ AGROIL

Φαινόλες-Πολυφαινόλες και οφέλη

Φαινόλες-Πολυφαινόλες και οφέλη

Φαινόλες-Πολυφαινόλες και οφέλη.

Οι φαινόλες είναι φυσικά συστατικά του ελαιόλαδου που παράγονται κατά τη διαδικασία της έκθλιψης και της μάλαξης του ελαιοκάρπου. Τα φαινολικά συστατικά του ελαιόλαδου είναι : η ελαιοκανθάλη, η ελαιασίνη, το άγλυκο του λιγκστροσίδη, το άγλυκο της ελευρωπαΐνης, η ελαιοκορωνάλη και η ελαιομισσιοναλη, ουσίες που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο τρόφιμο.

Σύμφωνα με τον κανονισμό 432/2012 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πρόσληψη 20 γραμμαρίων ελαιόλαδου, που παρέχει τουλάχιστον 5mg φαινολών προστατεύει από την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος.

Οι φαινόλες του ελαιολάδου παρουσιάζουν επιπλέον ένα ευρύ φάσμα βιολογικών δράσεων στον ανθρώπινο οργανισμό και εμφανίζουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Πειραματικές και κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι φαινόλες συμβάλλουν στην αντιμετώπιση καρδιαγγειακών και ογκολογικών παθήσεων, της νόσου του Alzheimer, του διαβήτη, της υπέρτασης, της αρθρίτιδας και της πολλαπλής σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Ορισμένες από τις πειραματικές και κλινικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί σχετικά είναι οι παρακάτω:

ΜΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΟΥΣΙΑ.

Το άθερμο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο-αγουρέλαιο και προπάντων στο αγριέλαιο που μόλις έχει παραχθεί είναι πάμπλουτο ελαιοκανθάλη, μια ένωση η οποία προκαλεί αίσθηση τσιμπήματος στο λαιμό. Παρόμοια αίσθηση με αυτή προκαλείται και από την πρόσληψη ιβουπροφαίνης, ενός ισχυρού αντιφλεγμονώδους φαρμάκου.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, η ελαιοκανθάλη αναστέλλει συγκεκριμένα ένζυμα που σχετίζονται με φλεγμονές, εμφανίζοντας μάλιστα δράση αντίστοιχη της ιβουπροφαίνης.

ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΩΝ ΘΡΟΜΒΩΣΕΩΝ.

Η περιεκτικότητα σε φαινόλες των άθερμων ελαιόλαδων, επηρεάζει θετικά το καρδιαγγειακό σύστημα. Τα άθερμα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα-αγουρέλαια και προπάντων τα αγριέλαια που ήταν πλούσια σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη προκάλεσαν μείωση στη μέγιστη συσσωμάτωση αιμοπεταλίων που αποτελεί κύρια αιτία για τη δημιουργία θρομβώσεων.

ΙΣΧΥΡΗ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΔΡΑΣΗ.

Η ελαιασίνη αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους αναστολείς της 5- λιποξυγενάσης, ενός ενζύμου που σχετίζεται με τα πρώτα στάδια εμφάνισης φλεγμονής. Η δράσης της είναι πιο ισχυρή από αυτή της ελαιοκανθάλης και της ελευρωπαΐνης, γεγονός που καθιστά χρήσιμη την παραγωγή αντιφλεγμονώδους φαρμάκου με βάση την ελαιασίνη.

Η ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΙΑΣΙΝΗΣ.

Τα πειράματα του Filipek και των συνεργατών του έδειξαν ότι η ελαιασίνη μπορεί να παίξει ανασταλτικό ρόλο στην φλεγμονή που σχετίζεται με την αθηροσκλήρωση. Ειδικότερα, η ελαιασίνη είτε ενώνεται με συγκεκριμένα συστατικά του αίματος και προκαλεί την διέγερση παραγωγής δυο ειδικών αντιφλεγμονωδών πρωτεϊνών, είτε προκαλεί μέσα στα κύτταρα την παραγωγή μιας άλλης πρωτεΐνης που σχετίζεται με την φλεγμονή.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΕΡΥΘΡΟΚΥΤΤΑΡΩΝ.

Η μελέτη των Pavla-Martins έδειξε ότι η αντιοξειδωτική δράση της ελαιασίνης στα ερυθροκύτταρα ήταν πολύ ισχυρή όχι μόνον όταν χορηγούνταν σε υψηλές δόσεις, αλλά ακόμη και σε χαμηλότερες.

Η ελαιασίνη μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση της προόδου της αθηροσκλήρωσης, που αποτελεί την σημαντικότερη αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου ή εμφράγματος. Ήδη πειραματικά έχει εξακριβωθεί η αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδης, αντικαρκινική και αντιμικροβιακή δράσης της, ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω μελέτες όσον αφορά την θεραπεία της αθηροσκλήρωσης.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΑΠΟ ΙΣΧΑΙΜΙΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ.

Τα αποτελέσματα πειραμάτων δείχνουν πως η ελαιασίνη έχει την δυνατότητα να εξασθενεί την αποσταθεροποίηση των πλακών της καρωτίδας και μπορεί να είναι χρήσιμη στη μείωση του κινδύνου ισχαιμικού επεισοδίου.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗΡΑΝΣΗ.

Στη μελέτη του Parzonko και της ομάδας του μελετήθηκε το κατά πόσο η ελαιασίνη μπορεί να προστατεύσει τα κύτταρα από τη γήρανση και το θάνατό τους. Τα πειράματα έδειξαν ότι τα κύτταρα που εκτέθηκαν στην ελαιασίνη πολλαπλασιάστηκαν σημαντικά ανάλογα με τη δοσολογία.

Η ΕΛΑΙΑΣΙΝΗ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΘΟΓΕΝΕΣΗ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΑΥΤΟΑΝΟΣΗΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΟΥΣ ΔΡΑΣΗΣ. ΤΗΣ.

Η καθημερινή κατανάλωση άθερμου αγριελαίου με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες και ιδίως σε ελαιασίνη, αποτελεί ασπίδα προστασίας του κεντρικού νευρικού συστήματος και πιθανόν να προστατεύει από την επιδείνωση των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Η ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΛΥΚΟΥ ΤΗΣ ΕΛΕΥΡΩΠΑΪΝΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ ΙΙ.

Ο Rigacci S. και οι συνεργάτες του εξέτασαν τις επιδράσεις στη συσσώρευση αμυλίνης και την κυτταροτοξικότητα του άγλυκου της ελευρωπαΐνης. Η αμυλίνη είναι μια ουσία αρκετά παρόμοια με την ινσουλίνη. Όταν η αμυλίνη συσσωματώνεται στα παγκρεατικά κύτταρα, δημιουργεί αμυλοειδές που σχετίζεται άμεσα με την παθογένεση του διαβήτη τύπου II. Η ελευρωπαΐνη αγλυκόνη αναστέλλει τη συσσώρευση αμυλίνης και την τοξικότητα στα παγκρεατικά κύτταρα. Αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν μια μοριακή βάση για ορισμένα από τα οφέλη που ενδεχομένως προέρχονται από την κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιολάδου και ανοίγουν το δρόμο για την ανάπτυξη νέων αναστολέων.

Η ΕΛΑΙΟΚΑΝΘΑΛΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΟΥ AΛΤΣΧΑΪΜΕΡ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης του Pitt και των συνεργατών του ακόμα και χαμηλές δόσεις ελαιοκανθάλης προστατεύουν τους νευρώνες και θα μπορούσαν ίσως να χρησιμεύσουν ως βάση για θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ στο μέλλον.

ΤΑ ΥΨΗΛΑ ΦΑΙΝΟΛΙΚΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΣΧΕΤΙΣΤΕΙ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΠΡΩΙΜΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΤΟΥ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ.

Για πρώτη φορά, το υψηλά φαινολικά άθερμο ελαιόλαδο και προπάντων τo αγριέλαιο πλούσιo σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη, συσχετίστηκαν με την σημαντική βελτίωση των ψυχικών λειτουργιών στον άνθρωπο. Η επίδραση της καθημερινής λήψης υψηλών φαινολικών ελαιολάδων βρέθηκε να εξαρτάται από τη δόση σύμφωνα με τη συγκέντρωση των φαινολικών ενώσεων. Τα θετικά αποτελέσματα επιτεύχθηκαν εντός τριών μηνών.

Η ΕΛΑΙΟΚΑΝΘΑΛΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΚΑΡΚΙΝΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΩΝ.

Τα πειράματα του LeGendre και των συνεργατών έδειξαν πως η ελαιοκανθάλη προκαλεί τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων εντός 30 λεπτών και δεν επηρεάζει τα υγιή κύτταρα.

ΟΙ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΑΙΟΚΑΝΘΑΛΗΣ ΣΤΟ ΗΠΑΡ.

Η μελέτη του Pei και των συνεργατών του απέδειξε ότι η ελαιοκανθάλη μείωσε τον πολλαπλασιασμό των ηπατικών καρκινικών κυττάρων και ανέστειλε, την ανάπτυξη του όγκου. Επίσης εμπόδισε την μετάσταση σε πνευμονικά κύτταρα. Τα αποτελέσματα αυτά δίνουν ελπίδες για χρήση της ελαιοκανθάλης για θεραπευτικούς σκοπούς.

Η ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΗΠΑΡ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΧΥ ΕΝΤΕΡΟ.

Οι ευεργετικές ιδιότητες της μεσογειακής διατροφής για την υγεία είναι ευρέως αναγνωρισμένες. Η βασική πηγή λίπους στη μεσογειακή διατροφή είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Η ελαιοκανθάλη (OC) είναι μια φυσική φαινολική ένωση, η οποία έχει δείξει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Μελέτη έδειξε ότι η ελαιοκανθάλη μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση σε καρκινικά κύτταρα του ήπατος και του παχέος εντέρου. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως αναστέλλει την ανάπτυξη του καρκίνου, ενώ δεν έχει καμία επίδραση στα φυσιολογικά κύτταρα.

Η ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΚΑΚΟΗΘΕΣ ΜΕΛΑΝΩΜΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ.

Η ελαιοκανθάλη είναι μια από τις φαινολικές ενώσεις του άθερμου αγριελαίου με σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αν και έχει αναφερθεί η πιθανή αντικαρκινική του δράση, έχουν παρασχεθεί μόνο περιορισμένα στοιχεία για το δερματικό κακοήθη μελάνωμα. Πειράματα έδειξαν ότι η ελαιοκανθάλη έχει αξιοσημείωτη δράση στα κύτταρα του μελανώματος έναντι των φυσιολογικών κυττάρων του δέρματος ακόμα και σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΑΙΟΚΑΝΘΑΛΗΣ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ.

Στην μελέτη του Enagar και της ομάδας του, φάνηκε ότι η ελαιοκανθάλη, σε κυτταρικό επίπεδο, εμποδίζει την ανάπτυξη και την τάση για μετάσταση καρκινικών κυττάρων του μαστού ή του προστάτη. Ακόμη και σε μικρές ποσότητες η ελαιοκανθάλη έχει ένα δυναμικό θεραπευτικό ρόλο στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη.

Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΙΟΚΑΝΘΑΛΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Στη μελέτη αυτή, έγιναν πειράματα για την αναστολή ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε κύτταρα με προσθήκη ελαιοκανθάλης σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πράγματι η ελαιοκανθάλη αναστέλλει κατά το ήμισυ την δράση μιας πρωτεΐνης που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και κατ’ επέκταση και του καρκίνου του μαστού.

ΤΟ ΑΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΛΙΓΚΣΤΡΟΣΙΔΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΜΕΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ.

Στη μελέτη του Busnena και των συνεργατών του, το άγλυκο του Λιγκστροσίδη έδειξε καλύτερη αντιμεταστατκή δράση σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε υψηλά μεταστατικά ανθρώπινα κύτταρα καρκίνου του μαστού. Λόγω της ιδιαίτερης χημικής του δομής, αναστέλλει τη δραστηριότητα μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης, της πρωτεΐνης c-MET, που σχετίζεται με την ανάπτυξη κακοήθων όγκων.

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΛΥΚΟΥ ΤΟΥ ΛΙΓΚΣΤΡΟΣΙΔΗ ΣΕΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ.

Ο Menendez και η ομάδα του στη μελέτη τους διερεύνησαν την ικανότητα του άγλυκου του λιγκστροσίδη να ρυθμίζει τον υποδοχέα της τυροσίνης κινάσης HER2, η οποία υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στα καρκινικά κύτταρα του μαστού και προκαλεί τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό τους. Το άγλυκο του λιγκστροσίδη ήταν ένας από τους πιο ενεργούς αναστολείς της έκφρασης του HER2 στα κύτταρα, με μείωση 68% ακόμη και σε πολύ μικρές δόσεις, οδηγώντας τα καρκινικά κύτταρα σε προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο. Αυτά τα ευρήματα παρέχουν μια εξαιρετική και ασφαλή πλατφόρμα για το σχεδιασμό νέων φαρμάκων για τον καρκίνο του μαστού.

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΑΘΕΡΜΟ ΑΓΡΙΕΛΑΙΟ ΥΨΗΛΗΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΕΛΑΙΟΚΑΝΘΑΛΗ ΚΑΙ ΕΛΑΙΑΣΙΝΗ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΜΦΟΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ ΠΡΩΙΜΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ.

Στην πρώτη κλινική δοκιμή η Andrea Paola Rojas Gil και η ομάδα της, έδειξαν ότι το υψηλά φαινολικό άθερμο αγριελαιο, πλούσιο σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη, θα μπορούσε να είναι ένα πολλά υποσχόμενο διατροφικό μέσο για τη βελτίωση της Xρόνιας Λεμφοκυτταρικής Λευχαιμίας προκαλώντας την απόπτωση των καρκινικών κυττάρων τους και βελτιώνοντας τον μεταβολισμό των ασθενών.

1 Σχόλιο

  • Απο Ioannis Posted 5 Νοεμβρίου, 2024 8:20 πμ

    Τέλειο δεν έχω τίποτα να πω έμεινα άφωνος ,Μπραβω σας

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα

elEL