/ by /   ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ / 0 comments

”Κατσίγαρος” ή ”Λιόζουμο”

Κατά την επεξεργασία του ελαιοκάρπου στα ελαιουργεία πέραν του ελαιολάδου ως βασικού προϊόντος προκύπτουν και υποπροϊόντα.

1. Στα διφασικά ελαιουργεία υποπροϊόν είναι το πιτινόξυλο ανακατεμένο με τα νερά που χρησιμοποιήθηκαν κατά την επεξεργασία του ελαιοκάρπου, την υγρασία της ελιάς, και τις πολυφενόλες του ελαιολάδου οι οποίες καταστράφηκαν από τα ζεστά νερά που προστέθηκαν κατά την επεξεργασία και αποβλήθηκαν από τη φυγόκεντρο  , η λεγόμενη ”λάσπη η πούλπα, η οποία μεταφέρετε στα πυρηνελαιουργεία για να γίνει η εξαγωγή του πυρηνελαίου με τη μέθοδο του εκχυλισμού.

2. Στα τριφασικά ελαιουργεία τα υποπροϊόντα που προκύπτουν είναι: Η ελαιοπυρήνα η οποία μεταφέρετε στα πυρηνελαιουργεία για να γίνει η εξαγωγή του πυρηνελαίου με τη μέθοδο του εκχυλισμού.
Και ο κατσίγαρος με τα νερά που χρησιμοποιήθηκαν κατά την επεξεργασία του ελαιοκάρπου, η υγρασία της ελιάς και οι πολυφενόλες του ελαιολάδου οι οποίες καταστράφηκαν από τα ζεστά νερά που προστέθηκαν κατά την επεξεργασία και αποβλήθηκαν από τη φυγόκεντρο.

3. Στο δικό μας ελαιουργείο τα υποπροϊόντα είναι:

α) Το πυρηνόξυλο στενό με 12% υγρασία περίπου το οποίο χρησιμοποιήτε ως καυσιμη ύλη χωρίς καμία αλή επεξεργασία.

β) Ο κατσίγαρος ο όποιος είναι μόνο η ηγρασία που πριέχει ο ελαιόκαρπος γιατί όπως τονίζουμε παντού η επεξεργασία στο δικό μας ελαιουργείο γίνετε χωρίς ζεστό η κρύο νερό και χωρίς πολυστροφίες, οπότε όλες οι υγειοπροστατευτικές πολυφαινόλες που χρειάζεται ο οργανισμός μας παραμένουν στο ελαιόλαδο.
Ο συγγεκριμένος κατσίγαρος είναι η καλύτερη βιολογική λίπανση και ζιζανιοκτονία για τους ελαιώνες μας.

SHARE THIS

Αφήστε σχόλιο